TRIHOMONIJAZA

Trihomonijaza je polno prenosiva bolest koju uzrokuje mali organizam po imenu trihomonas vaginalis (trichomonas vaginalis). Najčešće se zaražavaju seksualno aktivne žene, dok muškarac može da bude samo prenosilac bolesti.

Dijagnoza ove bolesti postavlja se pregledom, kao i laboratorijskom analizom uzorka tečnosti iz vagine (ili uretre) na prisustvo parazita koji je uzrok ove bolesti (trihomonasa). Njegovo prisustvo mnogo je teže ustanoviti kod muškaraca nego kod žena. Muškarci često nemaju simptome sve dok partnerka ne zatraži lečenje. Ako ih ima, to su: iritacija penisa, peckanje prilikom mokrenja ili nakon ejakulacije. Kod žena se javljaju penast, zeleno-žuti secret neprijatnog mirisa, bol pri mokrenju, svrab I osetljivost vagine, neprijatnost tokom seksualnih odnosa, kao i bol u donjem delu stomaka. Leči se antibioticima.

S obzirom da trihomonas može preživeti i van ljudskog tela, u vlažnoj sredini čak i do nekoliko sati, može se preneti preko vlažnih peškira, daske za toalet, kao i ostalih predmeta lične higijene. Neka od istraživanja su pokazala da se najčešće prenosi neseksualnim putem. Nelečena bolest kod muškaraca može biti uzrok neplodnosti.