POLNO PRENOSIVE BOLESTI

Kad god govorimo o polno prenosivim bolestima u stvari pričamo o prevenciji. Ako vodiš računa o zaštiti tokom seksualnog odnosa, ovo i nije tema za tebe. Zaštiti se i ostani zdrav-a.

Kako bi tačne informacije došle do što većeg broja mladih ljudi potrebno je da govorimo o polno prenosivim bolestima. Možda ti ova priča deluje nezanimljivo ili strašno ali će ti podaci koje nudimo u nastavku pomoći da lakše zaštitiš svoje zdravlje i spremnije stupaš u nova iskustva.

Polno prenosive bolesti su najčešće infektivne bolesti u svetu. Uglavnom se, mada ne i jedino, prenose seksualnim kontaktima sa inficiranom osobom.

Postoji više od 25 polnih bolesti, a najpoznatije su hlamidija (koja je i najzastupljenija), gonoreja, hepatitis B, genitalni herpes, HIV, humani papilloma virus (HPV), sifilis, stidne uši I trihomonijaza.

Polno prenosive bolesti mogu izazvati mikroorganizmi, bakterije, virusi, paraziti, gljivice…

Žene su osetljivije i češće reaguju na polno prenosive bolesti od muškaraca. To je stvar anatomije i nema veze sa promiskuitetom. Muškarac je najčešće prenosilac bolesti i lakše će bolest preneti ženi, nego obrnuto.