VANTELESNA OPLODNJA – KADA, KOME I ZAŠTO?

Kada je pre 43 godine rođena Lujza Braun, prva beba dobijena uz pomoć vantelesne oplodnje, znalo se da će ova metoda biti revolucionarna, iako je tek kasnije (2010) dr Edvards dobio Nobelovu nagradu za ovaj poduhvat. Lujza Braun je rođena 25. jula 1978. godine i roditelji su je čekali punih devet godina.

Uz pomoć vantelesne oplodnje, sada posle 43 godine, na svet je došlo preko 8 miliona beba i ova metoda dala je nadu mnogim parovima koji bi inače ostali bez dece.

Ovo je bila prava revolucija u svetu IVF-a i lečenja neplodnosti, ali ipak sam proces vantelesne oplodnje kao i rođenje Lujze Braun pratile su i mnoge neprijatnosti. Ono što sada znamo jeste da mnogi parovi bez ove procedure nikada ne bi postali roditelji.

I danas, posle 43 godine, prisutne su predrasude u vezi sa lečenjem neplodnosti. I dalje ljudi teško potraže pomoć stručnjaka, previše čekaju, najpre se leče kod vidara i vidovnjaka, i dalje se smatra da je beba dobijena vantelesnom oplodnjom veštačka, ima mnogo mitova u vezi sa ovom procedurom. Još uvek nismo dovoljno edukovani.

Vantelesna oplodnja (VTO) podrazumeva uzimanje jajne ćelije iz tela žene, njenu oplodnju u laboratorijskim uslovima i vraćanje oplođene jajne ćelije (ili embriona) u matericu posle nekoliko dana od oplodnje.

Metoda je veoma komplikovana i iziskuje posebne uslove, posebnu laboratoriju i opremu kao i uvežbanu ekipu koja se sastoji od ginekologa, embriologa, genetičara, mikrobiologa, medicinske sestre i dr. Zbog ovih okolnosti ova metoda je veoma skupa.

Zahvaljujući sve boljoj savremenoj opremi, vantelesna oplodnja pokazuje sada ima veći procent uspeha, ali taj procent svakako nije 100% (kreće se od 22% do 40% iznetih trudnoća po jednom pokušaju). Zahvaljujući vantelesnoj oplodnji, od kada je 1992. godine u proceduru ušla metoda mikrofertilizacije (intraćelijske injekcije spermatozoida – ICSI), danas je definitivno razrešen i problem steriliteta muškarca.

U našoj zemlji, moguće je obaviti vantelesnu oplodnju o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje po određenim uslovima.