KAKO IZGLEDA PREGLED KOD GINEKOLOGA

Pregled kod ginekologa nekada može biti samo u vidu razgovora o porodičnoj istoriji bolesti, nedoumicama ili pitanjima vezanim za reproduktivno zdravlje, trudnoću i porođaj.

Ovako izgleda godišnji ginekološki pregled:

Kada legneš na ginekološki sto, ginekolog će pogledati spoljašni otvor vagine, male i velike usne, klitoris, kako bi istražio da li postoji crvenilo, iritacija, sekret, ciste, ili neka druga neobična promena. Zatim će uzeti spekulum (metalni sterilan instrument u obliku pačijeg kljuna koji može da se otvara) i pažljivo ga uvesti u vaginu. Ovaj postupak nije bolan, eventualno može biti malo neprijatan. Spekulum služi da se njim odmaknu zidovi vagine jedan od drugoga, što omogućuje ginekologu da vidi unutrašnjost vagine i grlić materice i da uzme različte uzorke za testove. 

U ovom momentu se obično uzimaju brisevi (tankim štapićem sa vatom na vrhu) kako bi se uradili određeni testovi. Nakon toga, ginekolog vrši manuelni ginekološki pregled – kažiprstom i srednjim prstom ulazi u vaginu, dok drugom rukom istovremeno izvan pritiska donji trbušni zid. Na taj način se između ruku ginekologa opipavaju materica i jajnici, a ujedno proverava da li je neki od tih dodira i pritisaka bolan. Ceo pregled ne traje duže od 15 minuta, i nakon toga možeš napustiti ordinaciju.

Za pregled ginekologa nije potrebna posebna priprema. Poseta ginekologu preporučuje se jednom godišnje, ali i svaki put kada žena primeti abnormalno krvarenje iz materice ili neuobičajne bolove u predelu donjeg stomaka, odnosno vulve, vagine ili jajnika.