GONOREJA

Gonoreja (u narodu poznata kao triper ili kapavac) širi se kada seksualnim kontaktom dolazi do prenosa bakterije sa sluznice polnog organa infektivne, na sluznicu polnog organa zdrave osobe i bakterija izaziva upalnu infekciju.

Ukoliko se ne leči, gonoreja izaziva sterilitet kod muškaraca i žena. Ukoliko je majka zaražena, bolest kod novorođenčeta kome je bolest preneta putem porođaja može izazvati slepilo.

 

Kod žena, gonoreja je najčešće asimptomatska. Ukoliko se simptomi i jave, to je najčešće iscedak iz vagine, kod nekih i bol u predelu trbuha (u donjem delu stomaka).

Kod muškaraca se može javiti iscedak iz penisa (žut, sluzav), a takođe, primetna je krv u urinu kao i manja bol pri mokrenju. Od infekcije do upale i javljanja bola u uretri (mokraćni kanal penisa) najviše prođe 10 dana. Ukoliko lečenje izostane, sekret vremenom postaje lepljiv, nakon čega se javlja groznica i otok u limfnim žlezdama u predelu prepone. Bolest koja se ne leči vremenom će preći u hroničnu bolest, a preko ureter prelazi u bešiku, semevode, semene kesice, testise, a može preći I u bubrege. Može izazvati neplodnost, sepsu, a retko, ali moguće i oštećenja na srcu i mozgu.

Dijagnoza se određuje mikroskopskim nalazom uzročnika u sekretu. Gonoreja se leči najčešće antibiotikom penicillin, jer je jako otporna na ostale antibiotike. Obavezno je istovremeno lečenje seksualnih partnera.