Reproduktivno zdravlje je stanje fizičkog, mentalnog i socijalnog blagostanja u svim oblastima vezanim za reproduktivni sistem, u svim fazama života, kako nam kaže Svetska zdravstvena organizacija. Reproduktivno zdravlje podrazumeva da ljudi imaju mogućnost odgovornog, zadovoljavajućeg i sigurnog seksualnog života, Ono podrazumeva sposobnost za reprodukciju i slobodu da se o njoj odlučuje. Ovo pitanje je uslovljeno različitim društvenim i kulturnim faktorima. U mnogim zemljama, tabui i norme o seksualnosti predstavljaju veliku prepreku za pružanje informacija, korišćenje zdravstvenih usluga i druge oblike podrške koje su potrebne mladima kako bi se zaštitili od polno prenosivih bolesti i sačuvali reproduktivno zdravlje.

ŠTA JE REPRODUKTIVNO ZDRAVLJE

Razmisli o tome koji su najveći tabui u tvom okruženju?

Ima li načina da se oni u skorijoj budućnosti prevaziđu?

36 %

U svetu 36-70% mladih ne koristi kontracepciju, tako da su neželjene trudnoće razlog za 90% neželjenih porođaja i 89% nesigurnih pobačaja. U Evropi postoji čitav niz različitih inicijativa sa ciljem porasta znanja o očuvanju reproduktivnog zdravlja. Ovo često nije slučaj u zemljama Zapadnog Balkana, nekim članicama EU i drugim zemljama kandidatima za članstvo.


U modulima koji su pred tobom sabrali smo najvažnije informacije kako bi tebi i tvojim vršnjacima bile dostupne u onlajn prostoru gde vam je najlakše i najlagodnije da dođete do njih.