PRVI SEKSUALNI ODNOS

Jedno od najčešćih pitanja mladih jeste: kada je pravo vreme za prvi seksualni odnos? Odgovor je da neko jedinstveno pravo vreme ne postoji, već je to individualna stvar.
Pravo pitanje glasi: koji sve faktori treba da budu prisutni i koji kriterijumi zadovoljeni da bi mlada osoba mogla da započne aktivan seksualni život. Ovi faktori su:

Za stupanje u prvi seksualni odnos neophodno je da budeš dovoljno zreo/zrela u smislu informisanosti pored emotivne i fizičke spremnosti. Gornja starosna granica za prvi seksualni odnos ne postoji. Takođe, ne postoji nijedan razlog za stupanje u preuranjene seksualne odnose. Idealno bi bilo da se sačeka pravi trenutak i partner-ka koji-a je adekvatan za tebe i da je ovo uzajamno. To znači - da je potrebno da su ti poznate bar osnovne činjenice o trudnoći, polno prenosivim bolestima, o načinima zaštite od bolesti, o kontracepciji, kao i da znaš gde i kome ti i tvoj/a partner/ka treba da se obratite ako do neželjene trudnoće ili neke polne infekcije dođe, kod jednog od vas ili kod oboje.

- Prva menstruacija kod devojčica, kao ni prve spontane erekcije i ejakulacije kod dečaka, ne znače da je kod te mlade osobe završen rast i razvoj reproduktivnog sistema. To međutim ne isključuje mogućnost da devojčica zatrudni. Trudnoća u još nedovoljno razvijenom telu devojčice ostavlja ozbiljne posledice, koje su više nego opasne po njenu ličnost i zdravlje, pa čak i po njen život.
Zbog ovoga je potrebno da tvoje, kao i telo osobe sa kojom želiš seks, bude potpuno razvijeno, a posebno je važno da bude dovršen rast i razvoj svih polnih i reproduktivnih organa. U suprotnom seksualni odnos može biti neizvodljiv, veoma bolan, traumatičan i rizičan jer može dovesti do privremenih, ali i trajnih oštećenja ovih organa.

- Emocionalna zrelost je ključ spremnosti za prvi seksualni čin. Osoba koja je emocionalno zrela znaće pravilno da proceni sopstvenu, kao i spremnost svog partnera za početak seksualnog života. Emocionalna zrelost ima veze sa doživljajem sebe kao ličnosti, i drugih, sa sposobnošću da razumemo kako se osećamo i kako na svet oko nas reagujemo. Osobe koje su emotivno zrele lakše preuzimaju odgovornost za ono što im se dešava i imaju visoko samopoštovanje koje im omogućava da ukoliko osećaju da nisu spremne da vodi ljubav, svom partneru, bez obzira na pritiske, kažu “ne”. Svako ima pravo da ne pristane na seksualni odnos i niko ne treba da se oseća krivim zbog te odluke. Tako svi trebaju da razmisle šta žele, a šta ne. Uvek treba da razmislimo i da ne popuštamo pod pritiscima. Treba da uzmemo u obzir potrebe i želje osobe sa kojom želimo da vodimo ljubav- to je znak poštovanja i ljubavi. Ali, ako ispunjenje tuđih želja osujeti tvoje, ne budi neodlučna/an da kažeš “ne”. Ako osećaš da bi te prvi (ali i bilo koji sledeći seksualni odnos) na neki način povredio, ne započinji ga.

- Kada sa nekim nameravaš da stupiš u seksualni odnos, to treba da bude osoba u koju imaš poverenje. Idealna osoba bi bila ona koja zadovoljava sve “ tehničke” kriterijume, a uz to te voli, a ti voliš nju/njega. Da li je to osoba sa kojom si? Saznaj tako što ćeš sebi postaviti sledeća pitanja:

-Da li ti i tvoj partner/ka možete slobodno da razgovarate o seksu, trudnoći i polno prenosivim bolestima?

-Da li joj veruješ, poštuješ i voliš?

-Da li on/ona tebe poštuje, voli te i veruje ti?

-Da li, i koliko, znaš šta tvoj /a partner/ka voli, šta mu/joj prija a šta ne?

-Da li imaš želju da vodiš ljubav baš sa njim/njom?

-Da li smatraš d će ti taj/ta partner/ka pružiti dovoljno seksualnog zadovoljstva?

-Da li misliš da možeš da računaš na to da će on/a biti uz tebe u slučaju da dođe do neželjene trudnoće ili polne infekcije?

-Da li partner/ka vrši pritisak na tebe da vodite ljubav?

- Treba da poštuješ sebe i drugog i da znaš šta želiš. Vođenje ljubavi je predivno iskustvo, ali samo ako ste oboje spremni!

-Obavezno koristite zaštitu pri prvom, ali i pri svakom narednom seksualnom odnosu! Zaštita je obavezna i za tebe i za osobu sa kojom želiš da vodiš ljubav. Kontracepciom i sredstvima za zaštitu od polnih infekcija štitiš sebe, svoju voljenu osobu, vašu ljubav i poverenje!

Strahovi su, nažalost, prisutni iz razloga manjka komunikacije na temu seksualnih odnosa. Najlakše se mogu prevazići kroz otvorenu komunikaciju sa partnerom i osobama od poverenja. Za uspešan seksualni čin potrebno je, pre svega, vaginalno vlaženje kod devojke i erekcija kod muškarca. Ukoliko toga nema, koitus (penetracija) biće ili nemoguć ili nepotpun, ili bolan za jednog, odnosno za oba partnera. Očekivanja

Prvi seksualni odnos za devojku može biti bolan, ali - ne mora. To zavisi od konstitucije himena, od toga da li je devojka u grču, kao i od partnera i njegovog pristupa i strpljenja.

Kod prvih odnosa česta je nemogućnost da se postigne erekcija. uzroci su trema i strah. Ako mladić prestane misliti na to, opusti se i prepusti, problem će biti samo privremen, a može se desiti da nestane već tokom odnosa.