KONTRACEPCIJA

Kada razmišljamo o sigurnom seksu važno je da znamo da zapravo ne postoji apsolutno siguran seksualni odnos, bez ikakvog rizika, već da možemo da govorimo o sigurnijem seksu. Ukoliko poznaješ činjenice o tome šta čini seksualni čin bezbednijim, i kako možeš da zaštitiš svoje i zdravlje svog partnera/ke, to je preduslov da smanjiš rizik od neželjenih posledica.

Postoji mnogo različitih sredstava koja u visokom procentu sprečavaju mogućnost začeća i štite od polno prenosivih bolesti, a neke od kontracepcijskih metoda su oduvek korišćene. Važno je da razumeš na koji način sve ove metode i sredstva funkcionišu kako bi odabrao-la onaj koji ti najviše odgovara.

 

I PRIRODNE METODE KONTRACEPCIJE

II TRADICIONALNA METODA KONTRACEPCIJE

Metode određivanja plodnih dana su:

Ogino Knausova metoda: plodni dani su oni između 10. i 17. dana ciklusa

Metoda određivanja bazalne temperature. Bazalna temperatura meri se ujutru, dok se ne ustane iz kreveta, i da bi krivulje bile precize, merenja treba vršiti više meseci. U preovulacijskoj fazi, prvoj fazi ciklusa, telesna temperatura je niža i iznosi oko 36 stepeni, dok se posle ovulacije diže za 0,3-0,6 stepeni i tako povišena ostaje do sledeće menstruacije. Ovakva bifazična kriva označava da ovulacija postoji i kada se događa.

Coitus interruptus, prekinuti snošaj na vrhuncu, da ne dolazi do ejakulacije u vaginu, nije potpuno siguran način kontracepcije jer izvesna količina spermatozoida dospe u vaginu i pre ejakulacije. U pitanju je, takođe, nezaštićen seksualni odnos koji može dovesti do prenosa različitih infekcija, pa je, samim tim, ova metoda nebezbedna.

III MEHANIČKA SREDSTVA KONTRACEPCIJE

Kondom

Kondom spada u tzv. barijerne metode kontracepcije. Navlačenjem na penis (ili umetanjem u vaginu) sprečava se kontakt između sperme i unutrašnjosti vagine i tako pravi fizičku barijeru prodoru spermatozoida kroz vaginu i matericu do jajovoda gde, u slučaju ovulacije, dolaze u kontakt sa jajnom ćelijom i dovode do oplodnje.
Ženski kondom je zatvoren na kraju koji se postavlja u vaginu, a suprotni kraj je otvoren prema vanjskom ušću vagine, oivičenom malim i velikim usnama, i kroz njega ulazi penis.

Pilula za dan posle

U pitanju je tzv. hitna kontracepcija na koju se možete osloniti u izuzetnim okolnostima da ne ostanete u drugom stanju nakon nezaštićenog odnosa, dakle ne treba je nikako shvatiti kao redovan način kontracepcije. S obzirom da sadrži jaku dozu hormona koja može da izazove određene neželjene efekte, doktori savetuju da je ne bi trebalo upotrebiti više od jednom do dva puta godišnje.

Pilula se koristi u sledećim sučajevima:

  • Ako ste propustili da uzmete 2 do 3 konraceptivne pilule za redom
  • Ako niste koristili nikakve druge metode kontracepcije
  • Ako je kondom pukao ili dijafragma skliznula
  • Ako niste prekinuli odnos na vreme (pre ejakulacije)
  • Ako ste bili primorani na odnos
  • Ako brinete da zbog nekog razloga redovna kontracepcija nije delovala

Tableta za dan posle vas neće zaštiti ako ste imali odnos nakon uzimanja tablete. Dakle, važno je da se uzme samo nakon odnosa, i to što pre.

Diafragma

Diafragma je napravljena od čvrstog obruča preko koga je zategnuta tanka gumena membrana. Postavlja se u vaginu i prečava prodor spermatozoida mehaničkim putem. Veličinu odnosno prečnik dijafragme određuje lekar. Ona varira od 47,5 do 105mm, i posle svakog većeg menjanja telesne težine, porođaja ili slično treba proveriti broj dijafragme. Dijafragma se mora staviti nekoliko sati pre polnog odnosa i upotrebljava se često u kombinaciji sa nekim od hemijskih kontraceptivnih sredstva.

Kontraceptivne tablete

Razlikujemo različite vrste hormonske kontracepcije:

  1. progesteronsko-estrogenska kontracepcija su klasične antibebi pilule koje se uzimaju svakodnevno. Ove se vrsta kontracepcije preporučuje ženama od 20-40 godina starosti, koje imaju uredan ciklus, i u principu se daju preparati sa što manje hormona. Neželjene pojave su mučnina, povećanje apetita, nadutost grudi i sl. U principu, ne treba ih upotrebljavati u kontinuitetu duže od 12 meseci i treba praviti pauze.
  2. kontracepcija samim progesteronom gde se razlikuju dve metode:

– Lutealna suplementacija su takođe klasične antibebi pilule koje se uzimaju svaki  dan, a sadrže minimalne količine progesterona.

– Aplikacija depo gestagena, odnosno progesterona sa produženim delovanjem, kada se pod kožu ruke žene ugrade male kapsule koje sporo otpuštaju sintetski progesteron i uspešno sprečavaju začeće 5 godina.

Sterilizacija

Ovo su operativni zahvati (podvezivanje jajovoda, vazektomija, prekidanje semenovoda) koji muškarci ili ženi potpuno oduzimaju reproduktivnu sposobnost, i u najvećem broju slučajeva je to definitivno za ceo život. Danas se još uvek ispituju neke reverzibilne tehnike, što znači da bi pojedinac mogao da se predomisli i reši da ipak ima potomstvo.

Spirala

Spirala kao metod intrauterine kontracepcije pruža pouzdanu zaštitu od neželjene trudnoće. Njena efikasnost iznosi čak 99%.

Period zaštite je oko 5 godina. Može se postaviti i odmah posle porođaja. Redovne lekarske kontrole su obavezne, a najmanje jedanput godišnje.

Spirala se obično postavlja drugog ili trećeg dana menstrualnog ciklusa. Lekar kroz grlić materice ubacuje aplikator u kome se nalazi spirala.  Sama procedura nije bolna, ali su mogući grčevi nakon intervencije i blaga vaginalna krvarenja.

Prvu kontrolu potrebno je obaviti najkasnije mesec dana od postavljanja spirale. Takođe, ukoliko osetite bilo kakve tegobe ili sumnjate na infekciju, obavezno što pre zakažite kontrolni pregled kod svog ginekologa.