Humani papilloma virus (HPV)

Humani papiloma virus (HPV) je virusna infekcija koja se prenosi kontaktom “koža na kožu”, pa se iz tog razloga smatra najčešćom seksualno prenosivom bolešću. Postoji više od 100 vrsta HPV virusa, od kojih se više od 40 prenosi seksualnim putem. Iako neki slučajevi genitalne infekcije neće izazvati zdravstvene komplikacije, neke vrste mogu izazvati nastanak polnih bradavica, dok je HPV prepoznat i kao uzročnik raka grlića materice.

U 90% posto slučajeva infekcije HPV virusom, u roku od dve godine virus nestane sam od sebe. Često se desi da osoba koja je prenosilac i ne zna da ima virus i nesvesno prenosi isti na svoje seksualne partnere. Kada virus ne nestane, on se razvije u bradavice (kondilome), kao i ozbiljne zdravstvene komplikacije kao što su razne vrste karcinoma (karcinom grlića materice, anusa ili grla).

Prevencija širenja virusa svakako je i imunizacija. U Srbiji je Institut za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” nabavio je u toku 2022. godine vakcine o trošku RFZO-a. Vakcina se daje i u mnogim drugim evropskim zemljama. Preporuka je da vakcinu prime deca školskog uzrasta, oba pola, pre nego što stupe u seksualne odnose. Najnovija istraživanja pokazala su da vakcina može da smanji rizik od karcinoma grlića materice 90%.