HIV

HIV je skraćenica za humani imunodeficijentni virus ili virus humane imunodeficijencije.

Virus HIV-a nalazi se u telesnim, seksualnim tečnostima i krvi inficiranih ljudi, a može se naći i u mleku inficirane majke.
Najčešće se prenosi putem razmene tečnosti tokom seksualnih odnosa, kao i kontaktom sa krvlju inficirane osobe. Iz tog razloga, često dolazi do međusobnog zaražavanja između narkomana (korišćenje iste igle ili šprica). Trudnica zaražena HIV-om može virus preneti na bebu tokom trudnoće ili porođaja, kao I kasnije tokom dojenja.

Nije moguće inficirati se HIV-om ako koristite isti pribor za ručavanje, grlite se, rukujete ili dodirujete osobu koja je obolela, ili jedete hranu koju je pripremila osoba zaražena HIV-om. Bolest nije moguće preneti ako provodite vreme u istoj prostoriji ili dišete u blizini obolele osobe. NEMOJTE DISKRIMINISATI OSOBE OBOLELE OD HIV-a.

Napredak HIV virusa ima nekoliko različitih faza, to su primarna infekcija, klinički asimtomatska faza, simptomatska HIV infekcija i progresija iz HIV pozitivnosti u AIDS odnosno sidu.

Simptomi HIV infekcije zavise od gore navedenih faza, u početku mnogi ljudi ne razvijaju simptome. Nakon nekog vremena oni ipak mogu da se pojave (zavisi od individualnih sposobnosti I imunog stanja organizma inficirane osobe). 

Iako lek koji trajno  leči AIDS ne postoji, ima dosta onih koji su nastali u cilju lečenja ove bolesti. Još uvek se radi na izradi vakcine ali za sada nema pomaka. Lečenje HIV-a nije jednostavno, ali se način lečenja razvijao godinama. Pravilnom upotrebom antibiotika mogu se sprečiti pridružene bolesti i produžiti život obolelih osoba.

Kako nema vakcine za ovu bolest, jedini način prevencije je zaštita prilikom seksualnih odnosa.