ŠTA AKO ŽELIŠ BEBU

Kada zamislimo bebu, u glavi najčešće  imamo jedan mirisni zamotuljak koji se smeška. I to jeste tako, na prvi pogled. Imati dete mnogo je veća odluka od maženja i slikanja za društvene mreže. Odgovornost o nečijem životu, vaspitanju i posvećivanje ovome iziskuje mnogo vremena koje nećete imati za mnoge druge stvari, kao i za učenje, školu i studiranje. To je, naravno, moguće uz organizaciju tvog vremena i pomoć okoline (ukoliko je bude), ali treba na vreme razgovarati sa stručnim licima i doneti ispravnu odluku, a to je da li ste vi spremni da budete roditelji ili samohrani, maloletni roditelj ukoliko se odlučiš da dete odgajaš bez partnera.

Doktor će, da bi odredio starost trudnoće, odnosno ploda, posebno obratiti pažnju na:

  • srčani ritam ploda (čuje se obično oko 9. ili 10. nedelje, mada ovo može da varira). Na kasnijim pregledima će želeti da zna kada ste osetili prve pokrete (obično između 18. i 22. nedelje, mada može biti nešto ranije ili kasnije). Na osnovu njih, moći će da potvrdi termin porođaja.
  • telesnu dužinu ploda  – ​Uzimanjem mera ploda, doktor će moći da odredi koliko je plod star, jer su sve bebe do 18. nedelje iste veličine. 

Rani simptomi trudnoće javljaju se najranije oko dve nedelje nakon izostanka menstruacije, kod najvećeg broja žena oko šeste nedelje trudnoće. Simptomi mogu biti: češće uriniranje, averzija prema hrani, štucanje, podrigivanje, promena raspoloženja, mučnina i povraćanje, pojačan osećaj znojenja, vrtoglavica, zatvor ili pojačan sekret… Javljanje simptoma je individualno i varira od žene do žene. Dešava se često da simptomi i izostanu.

Znakovi trudnoće koji se mogu javiti čak i pre očekivane menstruacije su tačkasto krvarenje, neočekivani umor i pospanost, bolne i osetljive grudi, kao i nadutost stomaka i bol u stomaku poput menstrualnog.

Trudnoća traje oko 9 kalendarskih meseci (odnosno 10 prosečnih mesečnih ciklusa). Trimestar podrazumeva jednostavnu podelu cele trudnoće na 3 perioda (3 tromesečja), od kojih svaki traje oko 3 kalendarska meseca. Ova podela se koristi kako bi se jednostavnije opisale ključne promene koje se dešavaju u vašem telu, kao i u razvoju vaše bebe tokom trudnoće:

Prvi trimestar obuhvata prvi, drugi i treći mesec, (od 1. do 13. nedelje).  Drugi trimestar obuhvata četvrti, peti i šesti mesec, (od 14. do 26. nedelje). Treći trimestar obuhvata sedmi, osmi i deveti mesec, (od 27. nedelje do porođaja).