KOJE SU TVOJE OPCIJE

CIKLUS KASNI, ILI JE IZOSTAO – ŠTA ONDA? Prvi korak svake žene biće kućni test za rano otkrivanje trudnoće. Najsigurnije testiranje je analiza BetaHCG koju ćeš raditi uzorkovanjem venske krvi. Ukoliko si trudna, bilo da bebu želiš ili ne, potrebno je da trudnoću potvrdiš i ultrazvučnim pregledom, kako bi mogla da planiraš svoj sledeći korak.

UKOLIKO NE ŽELIŠ BEBU, a saznala si da si u drugom stanju, moraš doneti najvažniju odluku, a to je da li želiš da abortiraš.

Ukoliko imaš manje od 18 godina i odlučiš se za prekid trudnoće potrebno je da imaš saglasnost roditelja. Prekid prve, neželjene, trudnoće može ostaviti posledice po psihičko i fizičko zdravlja žene (devojčice) što kao posledicu može imati i sterilitet u narednim godinama kada budeš želela trudnoću.

I prekid trudnoće, kao i sama adolescentska trudnoća nose velike rizike i važno je da na vreme reaguješ.

Ono što treba da znaš je, da Zakon dozvoljava prekid odnosno abortus do desete nedelje trudnoće. Abortusi su mogući i nakon desete nedelje, na osnovu procene lekarskog konzilijuma ISKLJUČIVO ukoliko je u pitanju medicinski indikovan prekid kojim se spašava život žene, ili sprečava narušavanje njenog opšteg zdravlja, ukoliko postoji medicinsko saznanje o deformitetu ili telesnim ili duševnim nedostacima deteta, kao i ukoliko je trudnoća rezultat seksualnog napastvovanja (silovanja).