DIJAGNOZA POLNO PRENOSIVIH BOLESTI

Vrlo je lako da se uspostavi dijagnoza polno prenosivih bolesti. Potrebno je samo da odradiš nekoliko laboratorijskih analiza:

  • žena: vaginalni i cervikalni bris
  • muškarac: bris uretre
  • analiza prvog jutarnjeg urina i uzorka krvi kod oba pola

Osobe koje češće menjaju partnere ili istovremeno imaju više partnera imaju veći rizik od zaražavanja, ali to ne znači da obolevaju osobe koje su promiskuitetne. I osobe koje duže vreme imaju samo jednog partnera mogu biti inficirane. Ukoliko imaš nezaštićen odnos, šansa za zaražavanje je oko 70 ili 80% čak i ako partner nema simptome. U tom slučaju on je samo prenosilac bolesti.

VAŽNO je da znaš: U slučaju pojave infekcije, leče se oba partnera. U suprotnom, infekcija će se preneti prilikom narednog seksualnog kontakta.

Oba partnera mogu se zaštititi korišćenjem prezervativa (kondoma) ili insistiranjem da ga partner koristi. Postoje i vakcine protiv HPV-a kao Hepatitisa B (HBV), koje služe kao preventive kako ne bi došlo do oboljevanja.

Loše strane svih navedenih polno prenosivih bolesti nisu samo iritantni simptomi, zanemarivanje bolesti dovodi do ozbiljnih oboljenja, a ignorisanje istih može uticati i na dalji kvalitet života ili imati i smrtni ishod (kod karcinoma).

Prevencija je ključ. Redovnim odlaskom kod lekara, pogotovo nakon promene partnera sprečić razvoj ovih bolesti. Imaj na umu da ove bolesti mogu proći i asimptomatski, odnosno da možeš biti inficiran-a i širiti infekciju na partnetre iako nemaš simptome. Zato je važno da u ranom životnom dobu, bez obzira na pojavu simtoma, jednom godišnje posetiš ginekologa ili urologa.