SISTEMI PODRŠKE U SLUČAJU NEPLODNOSTI

Kada dobijemo dijagnozu, tj. kažu nam da imamo problem neplodnosti, kome se obratiti. Odakle krenuti? Mnogobrojna pitanja se javljaju. Glavno pitanje ko će nam pomoći, uputiti nas i naći nam se na ovom teškom putu. Ko nam može pružiti podršku.

Neočekivano suočavanje sa problemom neplodnosti za svaku ženu je težak trenutak. Često ne znamo kako da podnesemo osećanje koje izaziva saznanje o neplodosti. Postoji početna reakcija šoka i poricanja. Nakon toga sledi informisanje i traženje rešenja. Ponekad ovo može potrajati a kod neki parova se krene brže u rešenju. Mnogo zavisi od podržavajuće okoline a i njih samih.

Mnogo je lakše izboriti se sa sterilitetom kada ste mlađi, kada vaše telo ima snage da se izbori sa svim tim.

Ukoliko pokušavate da ostanete u drugom stanju više od godinu dana, trebalo bi da posetite savetovalište za sterilitet. Za one starije od 35 godina ovaj rok je 6 meseci.

U savetovalištu će vas dočekati ginekolog. Posle otvorenog razgovora sa vama i vašim partnerom (ukoliko odete sa njim), lekar će vam predložiti dalji postupak ispitivanja i lečenja steriliteta /neplodnosti kako bi pomogli da dođe do eventualne trudnoće.

Psihološka podrška je jako bitan faktor za osobe koje se bore sa sterilitetom.

Parovi i pojedinci se često osećaju usamljeno i izolovano. Potrebno je imati osobu sa kojom možemo da popričamo o svemu, da se oslobodimo stigme. Neko ko će nas razumeti i uputiti koju reč utehe, a da sa druge strane to bude stručno lice.

Uz psihologa možete naučiti različite načine, kako da se nosite i suočite sa stresom, bolom, strahom. Neki profesionalci se mogu prvenstveno usresrediti na partnera i njegovo prihvatanje situacije.

Može vam pomoći kako da savladate negativne emocije, bes, razočaranje, ogorčenost, frustracije posebno propraćeno neuspjelim postupcima.

Isto tako, može pomoći u savladavanju osećaja gubitka, depresivnosti i anksioznosti te različitih prepreka u vezi kao što je nedostatak adekvatne komunikacije ili teškoće na planu seksualnosti.

Takođe, može vam pomoći u donošenju odluka o lečenju. Dobar stručnjak ima sposobnost pomoći drugima, izdvojiti osećaje, da ojača postojeće veštine suočavanja i da razvije nove i da nauči da efikasnije da komunicira s drugima.

Mnogi parovi su otkrili da je „kriza“ u periodu neplodnosti postala prilika za njihov vlastiti razvoj.